vrijdag 10 juli 2015

Van Damborden en Koevinken

Sinds mijn vakantie in Lesbos is mijn telelens kapot en deze ligt, samen met mijn 70D body, nu al een aantal weken  bij Canon. Gelukkig had ik mijn oude 40D nog en mijn macrolens. Een goed excuus om te gaan vlinderen, temeer omdat ik daar tot vorige week eigenlijk nog helemaal geen zin in had gehad.

Met de tropische temperaturen stond ineens alles vrolijk te bloeien en was er een explosie van vlinders.

Dambordje (Melanargia galathea)
Gelukkig hoefde ik daar maar een klein stukje voor te lopen want het was aan de andere kant ook geen pretje om lang in de brandende zon te gaan slepen en fotograferen. Maar ik heb me vermaakt.

Een bijzondere vlinder is het Dambordje. In Nederland zeldzaam en maar op een paar plekken te vinden. De naam kan ik snappen: hij/zij heeft een fraaie zwart-witte tekening op zowel de onder- als bovenvleugels.

Dambordje (Melanargia galathea)
Dambordje (Melanargia galathea)
De vlinder had eventueel ook schaakbordje kunnen heten maar dan nog, ergens snijdt het hout.

Er zijn ook vlinders waarvan ik echt niet begrijp waarom ze heten zoals ze heten in het Nederlands. Neem nou het Koevinkje. Het lijkt echt nergens naar, de vlinder heeft niets weg van zowel een Koe als een Vink. Volslagen onzinnig dus. Desondanks is het wel een dankbaar foto-object want er vlogen er honderden rond en ze maakten het ook nog gezellig.

Koevinkje (Aphantopus hyperantus)

Koevinkjes (Aphantopus hyperantus)
In het zelfde gezellige veldje zaten ook Dikkopjes, Kleine vos en Kleine koolwitjes. Sommige vlinders zorgden in eerste instantie voor een beetje determinatieprobleem want ik had geen vlindergids bij me maar vriendin Maria en de altijd attente moderators van waarneming zetten mij op het goede spoor.

Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)

Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
Het Bruin zandoogje was er ook en verder werd ik verrast door een Oostelijke parelmoervlinder en de Roodstreephooibeestjes. De Oostelijke parelmoervlinder had ik nog niet eerder gezien dus ik was blij dat hij even zo mooi bleef zitten.

Bruin zandoogje (Maniola jurtina)
Oostelijke parelmoervlinder (Melitaea britomartis)

Roodstreephooibeestje (Coenonympha glycerion)
Uiteraard waren er ook nog andere soorten maar Atalantas, Dagpauwogen, Kleine vossen en Icarusblauwtjes heb ik al vaak gefotografeerd (en geplaatst), dus laat ik het voorlopig qua dagvlinders hierbij.

Wat nog wel bijzonder om te zien was, was een paring tussen twee Sint Jansvlinders, dagactieve nachtvlinders. Niet eerder heb ik zo'n groot verschil in kleur gezien tussen het mannetje en het vrouwtje.

Sint Jansvlinder (Zygaena filipendulae)

Sint Jansvlinder (Zygaena filipendulae)
Ook de Bonte brandnetelmot wil ik hier toch even laten zien. Sommige nachtvlinders zijn echt heel fraai. Ook dit is een dagactieve soort.

Bonte brandnetelmot (Anania hortulata)
Om het vogels fotograferen niet helemaal af te leren hieronder nog een jonge Zwarte roodstaart, de foto heb ik gemaakt met mijn 40D en de geleende telelens van Paul (heel lief) die echter niet wil focussen en waarmee ik dus handmatig moet scherpstellen. Iets waar ik met zo'n zwaardere en lange lens niet goed in ben en dus verder heb gelaten op nog een zeer vriendelijk meewerkende Grauwe Klauwier na.

Zwarte roodstaart juv. (Phoenicurus ochruros)
Grauwe klauwier (Lanius collurio)

De komende tijd wordt het dus gewoon lekker scopen, wat ik overigens helemaal niet erg vind, heb ik gemerkt. Dat gesjouw met die zware lenzen word je dus gewoon wel eens zat en de pauze die ik nu heb bevalt me eigenlijk wel (sorry Paul....).
Wanneer mijn 70D en mijn Telelens terugkomen weet ik niet, het zal nog wel een paar weken duren. Ondertussen vermaak ik me wel. Er zijn nog wat opdrachten voor de fotoclub en de vlinder- en libellentijd is in volle gang. Maar de vogels komen zonder twijfel terug op mijn blog!

Zelf ga ik snel ook weer langs de blogs waar ik al even niet geweest ben. Ik probeer het allemaal wel een beetje bij te houden maar de omstandigheden zijn al een aantal maanden niet optimaal qua vrije tijd. En als ik die wel heb, val ik in slaap, 't is de leeftijd hè!?

Bedankt allemaal voor het lezen en kijken en geniet van de zomer!